Workshops glazuur
Heb ik je al enthousiast gemaakt? Dan is een workshop volgen wellicht iets voor jou! In mijn atelier geef ik drie verschillende workshops.
1. Een introductie in het samenstellen van glazuren.
2. Glazuur ontwerpen volgens de Gridmethode van Ian Currie.
3. Glazuur maken van rivierklei, fijn zand en houtas.
Hieronder volgt een uitgebreidere omschrijving per workshop.
Naast deze workshops in mijn atelier verzorg ik ook een 7-daagse glazuurcursus bij Crejat, de nieuwe academie, in Alkmaar.
Zie hiervoor de website: https://crejat.nl/glazuur-ontwerpen/
1. Introductieworkshop glazuur
En dan is het kleiwerkstuk klaar. Biscuit gestookt, alleen nog te glazuren….
De keuze uit kant-en-klare glazuren is inmiddels enorm. In het schap ernaast staan de emmers met poeders, ook heel veel. Hoe vind je daarin je weg? Waaruit bestaan die kant-en-klare glazuren en die poeders eigenlijk?
Het samenstellen van glazuren lijkt complex. Maar met wat kennis over grondstoffen krijg je een goede basis om zelf te beginnen of om een stap verder te zetten.
Wat leer je?
Wat is glazuur, hoe ontstaat een glasachtig laagje op het keramiek.
- Welke grondstoffen zijn nodig om een glazuur te maken.
- Wat leveren de verschillende grondstoffen aan een glazuur.
- Wat is het verschil tussen aardewerk- en steengoedglazuur.
- Hoe ontstaat kleur in een glazuur.
- Wat zijn frittes en bodystains.
- Hoe interpreteer je een glazuur uit een boek of van internet.
Je weegt zelf een glazuurrecept af en maakt hiermee een aantal kleurproeven. Deze worden in mijn oven gestookt en tijdens de tweede dag besproken.
Je krijgt de behandelde informatie op papier mee.
Voor wie?
Voor iedereen die met keramiek bezig is en kennis wil maken met het zelf samenstellen van glazuur.
Wanneer?
Twee dagen met een week tijd ertussen (ten behoeve van het stoken van de proeven).
De volgende workshop zal ingeroosterd worden in april / mei 2025. Stuur een mail als je op de hoogte gehouden wil worden over de volgende data.
2. Gridmethode
De Australische keramist en glazuuronderzoeker Ian Currie ontwierp een methode om glazuren te ontwikkelen, de Gridmethode. Hierbij maak je een testplaat met 35 verschillende glazuurcombinaties. Het gehalte smeltmiddelen blijft telkens gelijk, het gehalte aluminium en silicium varieert systematisch.
Na de glazuurbrand blijkt welke combinatie mat, glanzend, saai, gecraqueleerd, droog of lopend is.
Voor wie en wanneer?
De uitleg over het werken met de gridmethode is opgenomen in de cursus glazuur ontwerpen bij Crejat in Alkmaar. Zie de website: https://crejat.nl/glazuur-ontwerpen/
3. Workshop gevonden glazuur
Heb je al ervaring met klei en keramiek? En kijk je soms naar de as uit een houtkachel en vraag je je af hoe je hier asglazuur van maakt? Neem je wel eens wat zand mee van een vakantieadres? En vraag je je af hoe de klei onder je schoenen na een natuurwandeling toch familie kan zijn van die keurig in plastic verpakte kleibroden? En hoe maak je glazuur van as, zand en klei? Dan is deze workshop voor jou.
Wat leer je?
In deze workshop leer je hoe je grondstoffen in natuurlijke vorm herkent en hoe je hier een glazuur van kan maken.
Je krijgt een (korte) theoretische uitleg over glazuur: over de verhouding tussen grondstoffen en smelttemperatuur en over de elementen die bij elkaar een goed glazuur vormen.
Je leert hoe je gevonden klei geschikt maakt om mee te glazuren.
Mocht je zelf al klei hebben gevonden, neem dan circa 50 gram gedroogd mee. Hiermee, of met materiaal uit mijn atelier, maak je een aantal proefjes.
De tweede dag gaan we in op as als glazuurbestanddeel. Het prepareren van as om het geschikt te maken voor glazuur is complexer dan het prepareren van klei. Je krijgt inzicht in de samenstelling van assen, zodat je al beredenerend en uitproberend, je eigen asglazuur kunt maken.
Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor een ieder die glazuur wil maken van zelf gevonden grondstoffen en al enige ervaring heeft met klei en keramiek. Ervaring met het zelf samenstellen van glazuren is niet nodig. Let op: je moet een eigen oven hebben.
Wanneer?
Twee dagen met een week ertussen (ten behoeve van het stoken van de proeven).
De volgende workshop zal ingeroosterd worden in april / mei 2025. Stuur een mail als je op de hoogte gehouden wil worden over de volgende data.
Kosten workshops
Met het grote aanbod van kant-en-klare glazuren raakt het ambacht van glazuurmaken door creatieve keramisten wat in verval. Dat vind ik jammer. Het samenstellen van glazuur vergt een veel systematischer aanpak dan het werken met klei. Dat schrikt soms af, terwijl eigengemaakte glazuren zo'n prachtige meerwaarde geeft!
Ik vind het belangrijk dat keramisten ook over enige glazuurkennis beschikken en ik deel dan ook met liefde mijn opgedane kennis en ervaring. Daarom vraag ik geen cursusgeld voor de workshops. Wel zet ik een pot neer, waar je een bijdrage in kan doen, naar eigen draagkracht, naar eigen believen.
Materiaal zoals genoemd in de omschrijvingen ligt klaar. Koffie en thee is er natuurlijk ook. Neem wel zelf een lunchpakketje mee.
Inschrijven
Om voldoende persoonlijke aandacht aan iedereen te kunnen geven, beperk ik het aantal deelnemers per workshop tot drie à vier.
Je kunt je inschrijven door mij een mail te sturen, zie hieronder.
Opmerking: mijn atelier aan huis is op de eerste verdieping, een trap op (geen lift!)
Contact
Adres
Carla Zegers - Keramiek en Glazuren
Lagedijk 296
1544 BN Zaandijk