Workshops glazuur

Heb ik je al enthousiast gemaakt? Dan is een workshop volgen wellicht iets voor jou! In mijn atelier geef ik drie verschillende workshops.
   1. Een introductie in het samenstellen van glazuren.
   2. Glazuur ontwerpen volgens de Gridmethode van Ian Currie.
   3. Glazuur maken van rivierklei, fijn zand en houtas. 
      
Hieronder volgt een uitgebreidere omschrijving per workshop.

Naast deze workshops in mijn atelier verzorg ik ook een 7-daagse glazuurcursus bij Crejat, de nieuwe academie, in Alkmaar. 
Zie hiervoor de website: https://crejat.nl/glazuur-ontwerpen/


1. Introductieworkshop glazuur

En dan is het kleiwerkstuk klaar. Biscuit gestookt, alleen nog te glazuren….

De keuze uit kant-en-klare glazuren is inmiddels enorm. In het schap ernaast staan de emmers met poeders, ook heel veel. Hoe vind je daarin je weg? Waaruit bestaan die kant-en-klare glazuren en die poeders eigenlijk? 

Het samenstellen van glazuren lijkt complex. Maar met wat kennis over grondstoffen krijg je een goede basis om zelf te beginnen. 

Het nauwgezet wegen en documenteren is misschien nog wel het meest complex van dit proces.  


Wat leer je?

Wat is glazuur, hoe ontstaat een glasachtig laagje op het keramiek.
-  Welke grondstoffen zijn nodig om een glazuur te maken.
- Wat leveren de verschillende grondstoffen aan een glazuur.

-  Wat is het verschil tussen aardewerk- en steengoedglazuur.

-  Hoe ontstaat kleur in een glazuur.

-  Wat zijn frittes en bodystains.

-  Hoe interpreteer je een glazuur uit een boek of van internet.


Je weegt zelf een glazuurrecept af en maakt hiermee een aantal kleurproeven. Deze worden in mijn oven gestookt en tijdens de tweede dag besproken.
Je krijgt de behandelde informatie op papier mee.

 

Voor wie? 
Voor iedereen die met keramiek bezig is en kennis wil maken met het zelf samenstellen van glazuur. 


Wanneer?
Twee dagdelen met een week ertussen (ten behoeve van het stoken van de proeven).


De volgende workshop zal ingeroosterd worden rond april 2024. Stuur een mail als je een melding wilt krijgen wanneer de nieuwe data op de website staan.


2. Workshop gridmethode

De Australische keramist en glazuuronderzoeker Ian Currie ontwierp een methode om glazuren te ontwikkelen, de Gridmethode. Hierbij maak je een testplaat met 35 verschillende glazuurcombinaties door vier 'hoekpunt'-glazuren te mengen en deze vervolgens weer te combineren. Het gehalte smeltmiddelen blijft telkens gelijk, het gehalte aluminium en silicium varieert systematisch. 

Na de glazuurbrand blijkt welke combinatie mat, glanzend, saai, gecraqueleerd, droog of lopend is.

Wat leer je?

Je leert de Gridmethode toe te passen zodat je vervolgens je eigen, unieke glazuur kan ontwerpen. Je krijgt uitleg over stooktemperatuur en eigenschappen van glazuurgrondstoffen. 
Je werkt een glazuurgrid uit door de vier ­glazuurrecepten op de hoeken van het grid te mengen. Deze vier glazuren worden over 35 bakjes verdeelt volgens een vast mengschema. Daarna breng je de glazuurmengsels aan op een proefplaat. 
Het stoken van de proefplaat verzorg je zelf, in je eigen oven. 

Tijdens de derde dag bespreken we de resultaten van de glazuurstook (het is essentieel dat de proefplaten gestookt zijn). Je krijgt handvatten om zelf verder glazuuronderzoek te doen.

 

De proefplaat en de glazuurgrondstoffen zijn in de workshop inbegrepen. Je krijgt de theorie op papier mee.

Voor wie?
Voor iedereen die over enige basiskennis over het zelf samenstellen van glazuren beschikt. Let op: je moet een eigen oven hebben.

Wanneer? 
Drie dagen met een week ertussen (ten behoeve van het stoken van de gridplaat). 

  • Woensdag 11, vrijdag 13 oktober en vrijdag 20 oktober 2023 van 10.00 tot 14.30 uur (nog 1 plaats beschikbaar).

 

De volgende workshop zal ingeroosterd worden rond april 2024. Stuur een mail als je een melding wilt krijgen wanneer de nieuwe data op de website staan. 

3. Workshop gevonden glazuur

Heb je al ervaring met klei en keramiek? En kijk je soms naar de as uit een houtkachel en vraag je je af hoe je hier asglazuur van maakt? Neem je wel eens wat zand mee van een vakantieadres? En vraag je je af hoe de klei onder je schoenen na een natuurwandeling toch familie kan zijn van die keurig in plastic verpakte kleibroden? En hoe maak je glazuur van as, zand en klei? Dan is deze workshop voor jou. 

 

Wat leer je?

In deze workshop leer je hoe je grondstoffen in natuurlijke vorm herkent en hoe je hier een glazuur van kan maken.

Je krijgt een (korte) theoretische uitleg over glazuur: over de verhouding tussen grondstoffen en smelttemperatuur en over de elementen die bij elkaar een goed glazuur vormen.

Je leert hoe je gevonden klei geschikt maakt om mee te glazuren. 
Mocht je zelf al klei hebben gevonden, neem dan circa 50 gram gedroogd mee. Hiermee, of met materiaal uit mijn atelier, maak je een aantal proefjes. 

De tweede dag gaan we in op as als glazuurbestanddeel. Het prepareren van as om het geschikt te maken voor glazuur is complexer dan het prepareren van klei. Je krijgt inzicht in de samenstelling van assen, zodat je al beredenerend en uitproberend, je eigen asglazuur kunt maken.

 

Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor een ieder die glazuur wil maken van zelf gevonden grondstoffen en al enige ervaring heeft met klei en keramiek. Ervaring met het zelf samenstellen van glazuren is niet nodig. Let op: je moet een eigen oven hebben.

Wanneer?
Twee dagen met een week ertussen (ten behoeve van het stoken van de proeven).

  • Dinsdag 24 oktober en dinsdag 31 oktober 2023 van 10.00 tot 14.00 uur (VOL).


De volgende workshop zal ingeroosterd worden rond april 2024. Stuur een mail als je een melding wilt krijgen wanneer de nieuwe data op de website staan.

Kosten workshops

Met het grote aanbod van kant-en-klare glazuren raakt het ambacht van glazuurmaken door creatieve keramisten wat in verval. Dat vind ik jammer. Het samenstellen van glazuur vergt een veel systematischer aanpak dan het werken met klei. Dat schrikt soms af, terwijl eigengemaakte glazuren zo'n prachtige meerwaarde geeft!
Ik vind het belangrijk dat keramisten ook over enige glazuurkennis beschikken en ik deel dan ook met liefde mijn opgedane kennis en ervaring. Daarom vraag ik geen cursusgeld voor de workshops. Wel zet ik een pot neer, waar je een bijdrage in kan doen, naar eigen draagkracht, naar eigen believen.
Materiaal zoals genoemd in de omschrijvingen ligt klaar. Koffie en thee is er natuurlijk ook. Neem wel zelf een lunchpakketje mee.

Inschrijven
Om voldoende persoonlijke aandacht aan iedereen te kunnen geven, beperk ik het aantal deelnemers per workshop tot drie à vier.
Je kunt je inschrijven door mij een mail te sturen, zie hieronder.

Adres

Carla Zegers - Keramiek en Glazuren
Kerkstraat 20
1511 EH Oostzaan

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.